Hogyan szeressük ÖnMAGunkat?

A karácsony a szeretet ünnepe, amikor kifejezzük érzelmeinket szeretteinknek, és megajándékozzuk őket. De vajon gondolunk-e arra, hogy milyen ajándékot adunk magunknak? Szeretjük-e és elfogadjuk-e önmagunkat, hibáinkkal, félelmeinkkel, vágyainkkal együtt?

Az önszeretet alapvető feltétele az egészséges és boldog életnek. Az önszeretet nem azt jelenti, hogy önzőek vagyunk, vagy hogy nem törődünk másokkal. Az önszeretet azt jelenti, hogy tiszteljük és becsüljük magunkat, hogy megadjuk magunknak azt, amire szükségünk van, hogy megvédjük a határainkat, hogy kifejezzük az igényeinket és érzéseinket, hogy gondoskodunk a testi és lelki jólétünkről, hogy örülünk az eredményeinknek, és tanulunk a hibáinkból.

Az önszeretetet lehet és kell is fejleszteni


Sokan kerestek meg az idén azzal, hogy nem tudják magukat szeretni, küzdenek az önszeretet hiányával. Ez gyakran gyökerezik a gyermekkori tapasztalatokban, traumákban, a kritikus belső hangban, a társadalmi elvárásokban, vagy a negatív életeseményekben. Az önszeretet hiánya befolyásolhatja az önértékelésünket, az önbizalmunkat, a kapcsolatainkat, a munkánkat, a döntéseinket, és az életminőségünket.

A jó hír az, hogy az önszeretetet lehet tanulni, gyakorolni, és erősíteni! A karácsony pedig kiváló alkalom arra, hogy elkezdjük ezt a folyamatot, és megajándékozzuk magunkat az önszeretet ajándékával. De hogyan tehetjük ezt meg?

Íme néhány tipp, amit érdemes kipróbálni:


Legyünk kedvesek magunkkal. Gyakran keményebben ítéljük meg magunkat, mint másokat. Próbáljuk meg felismerni és megváltoztatni a kritikus belső hangot, amely lehúz, bánt, vagy szégyenít minket. Helyette mondjunk magunknak olyan dolgokat, amelyek bátorítanak, dicsérnek, vagy vigasztalnak minket. Például: „Jól csinálod.”, „Büszke vagyok rád.”, „Megérdemled a boldogságot.”, „Nem vagy egyedül.”, stb.

Fogadjuk el magunkat. Senki sem tökéletes, mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, sikerei és kudarcai, örömei és bánatai. Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, vagy irreális ideálokhoz. Ne tagadjuk vagy rejtsük el azokat a részeinket, amelyeket nem szeretünk magunkban, hanem fogadjuk el őket, mint a személyiségünk részeit. Például: „Elfogadom, hogy ilyen vagyok.”, „Ez is hozzám tartozik.”, „Nem vagyok rosszabb vagy jobb, mint mások.”, „Ez a tulajdonságom is hasznos lehet.”, stb.
Gondoskodjunk magunkról. A testi és lelki egészségünk fontos, és csak mi tudjuk megadni magunknak azt, amire szükségünk van. Figyeljünk oda arra, hogy elegendő alvást, mozgást, tápláló ételt, pihenést, szórakozást, és kikapcsolódást biztosítsunk magunknak. Hallgassuk meg a testünk és a lelkünk jelzéseit, és tegyünk meg mindent, ami jólesik, és ami segít feltöltődni. Például: „Megérdemlem a pihenést.”, „Jót tesz nekem ez a mozgás.”, „Ez az étel finom és egészséges.”, „Ez a tevékenység örömet okoz nekem.”, stb.

Fejlesszük magunkat. Az önszeretet nem azt jelenti, hogy elégedettek vagyunk mindennel, amit csinálunk, vagy ahogy vagyunk. Az önszeretet azt is jelenti, hogy nyitottak vagyunk a változásra, a tanulásra, és a fejlődésre. Tűzzünk ki magunknak olyan célokat, amelyek motiválnak, kihívást jelentenek, és örömet szereznek nekünk. Keressünk olyan lehetőségeket, amelyek segítenek bővíteni a tudásunkat, a készségeinket, az érdeklődésünket, és a tapasztalatainkat. Keressünk egy coachot, aki szakértőként hatékonyan tud ebben segíteni!

Értékeljük magunkat. Sokszor elfelejtjük megünnepelni a sikereinket, a teljesítményünket, a jó tulajdonságainkat, vagy a növekedésünket. Pedig fontos, hogy elismerjük és megjutalmazzuk magunkat azért, amit elértünk, vagy amit tettünk. Adjunk magunknak dicséretet, bókot, gratulációt, vagy akár egy kis ajándékot. Például: „Gratulálok, nagyszerűen csináltad.”, „Szép vagyok, és jól nézek ki.”, „Örülök, hogy ezt megcsináltam.”, „Megveszem magamnak ezt a könyvet.”, stb.
Bízom benne, hogy ezekkel a tippekkel segítettem neked is abban, hogy karácsonykor és az év minden napján szeresd és tiszteld ÖnMAGad.

Az önszeretet nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamatos gyakorlat, amelyet nap mint nap meg kell újítani. Ha szeretjük magunkat, akkor jobban tudunk szeretni másokat is, és jobban tudjuk élvezni az életet. A karácsony pedig egy kiváló alkalom arra, hogy elindítsuk ezt a folyamatot, és megajándékozzuk magunkat az önszeretet ajándékával.

Mert ahogy a mondás tartja: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.”

De ehhez előbb önmagadat kell szeretned!

Szeretettel várlak művész-coaching folyamatba, amennyiben Te is dolgoznál azon, hogy szeresd és elfogadd magad úgy, ahogy vagy!

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel önmagad és a világot fenntartható módon!

A fenntarthatóság nem csupán egy divatos szó, hanem egy életmód és szemlélet, amely segít megőrizni a bolygónkat a jövő generációi számára. Az egyre növekvő fogyasztói társadalom és a természeti erőforrások kimerülése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fenntartható megoldásokra.

Tovább olvasom »

Miért fontos ÖnMAGunkat szeretni?

Ma erre keressük a választ!
Az önszeretet nem önzőség!
Sokkal inkább az a belső békesség és elégedettség, amely lehetővé teszi, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és nyitottak legyünk mások iránt is.

Tovább olvasom »

Vedd fel velem a kapcsolatot!

TELEFONSZÁMOM: 06305265774    EMAIL CÍMEM: info@alkotoanyu.hu    Lépj be a Facebook csoportomba is!

Kapcsolati form

Coaching kártyáimat ITT TUDOD MEGRENDELNI.

Ft