A segítő szakembereknek is szükségük van segítségre!

Azonban sokszor nem merik ezt a segítséget kérni, ami mögött általában félelem, gyengeség, szégyenérzet van, vagy úgy érzi, hogy ha megtenné akkor alkalmatlannak minősítenék.

De éppen ellenkezőleg, a segítségkérés azt mutatja, hogy a segítő szakember felelősségteljes, önismerettel rendelkező és fejlődni akaró.
A segítségkérés nemcsak a segítő szakembernek, hanem a segített személyeknek is hasznos, hiszen így a segítő szakember hatékonyabban, minőségibben és empátiával tudja ellátni a munkáját.

Tapasztaltam ezt az elmúlt közel egy évben az általam tartott művész-coaching folyamatokban, illetve a Színes Hangulatok Workshopokon résztvevő és ott intenzív saját élmény alapú önismereti munkát végző sok-sok coach, tréner, pszichológus, kineziológus, mentor, gyógypedagógus stb. tekintetében.

A fenti segítő tevékenységet végző szakemberek – illetve még ide lehetne sorolni pl. a szociális munkásokat, a mentőápolókat vagy a tanárokat is – nap mint nap szembesülnek mások problémáival, szenvedésével, traumáival.

Ez a folyamatos lelki terhelés komoly hatással van a segítők mentális egészségére, és kimerüléshez, kiégéshez, depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet.
Ezért fontos, hogy a segítők is gondoskodjanak magukról, és igénybe vegyék a szükséges szakmai és személyes támogatást.
A segítő szakembereknek nemcsak a munkájuk során, hanem a magánéletükben is számos kihívással kell megküzdeniük.
Gyakran nehezen tudnak határt húzni a munka és a magánélet között, és túlzott felelősséget éreznek a rászorulók iránt.
Emellett a segítőknek szembe kell nézniük a társadalmi elvárásokkal, a szakmai elismerés hiányával, a konfliktusokkal, az etikai dilemmákkal, a stresszel és a feszültséggel.

Mindez befolyásolhatja a segítők önértékelését, motivációját, kapcsolatait és életminőségét.
A segítő szakembereknek tehát fontos, hogy felismerjék a saját lelki szükségleteiket, és megkeressék a megfelelő segítséget.


A segítségnyújtás több formában is történhet, például:


Szupervízió: A szupervízió egy szakmai konzultáció, amely során a segítő szakember egy tapasztaltabb kollégával vagy szakértővel beszélget a munkájával kapcsolatos kérdésekről, nehézségekről, érzésekről.
A szupervízió célja, hogy a segítő szakember fejlessze a szakmai kompetenciáit, reflektáljon a saját viselkedésére, döntéseire, értékeire, és megoldást találjon a felmerülő problémákra.

Konzultáció: A konzultáció egy másik szakmai segítségnyújtási forma, amely során a segítő szakember egy másik szakemberrel vagy szakmai csoporttal konzultál egy konkrét esetről, helyzetről, módszerről vagy elméletről.
A konzultáció célja, hogy a segítő szakember bővítse a szakmai ismereteit, megossza a tapasztalatait, tanuljon másoktól, és új perspektívákat kapjon a munkájához.

Terápia: A terápia egy személyes segítségnyújtási forma, amely során a segítő szakember egy terápiát végző szakmabeli kollégával beszélget a saját érzéseiről, gondolatairól, viselkedéséről, problémáiról.
A terápia célja, hogy a segítő szakember javítsa a mentális egészségét, megértse és feldolgozza a traumáit, konfliktusait, félelmeit, és erőforrásokat találjon a lelki egyensúlyának megőrzéséhez.
Tehát, kijelenthetjük, hogy a segítő szakembereknek nem kell szégyellniük vagy bűnösnek érezniük magukat, ha segítségre van szükségük.

A segítségkérés nem jelenti azt, hogy a segítő szakember gyenge, alkalmatlan vagy hibás!
Éppen ellenkezőleg, a segítségkérés azt mutatja, hogy a segítő szakember felelősségteljes, önismerettel rendelkező és fejlődni akaró.
A segítségkérés nemcsak a segítő szakembernek, hanem a segített személyeknek is hasznos, hiszen így a segítő szakember hatékonyabban, minőségibben és empátiával tudja ellátni a munkáját.

Neked mi erről a véleményed?

Ha úgy érzed neked is van támogató beszélgetésre, várlak szeretettel!

Takács Timi Női Mentor
Life-, művész-coach, Alkotóművész
www.alkotoanyu.hu
Kreatív és művészeti vezető, oktató

Vedd fel velem a kapcsolatot!

TELEFONSZÁMOM: 06305265774    EMAIL CÍMEM: info@alkotoanyu.hu    Lépj be a Facebook csoportomba is!

Kapcsolati form

Coaching kártyáimat ITT TUDOD MEGRENDELNI.

Ft